Delta Dunării este singura deltă din lume declarată în întregime rezervație a Biosferei, fiind inclusă în Lista Patrimoniului Universal Cultural și Natural UNESCO.
Delta Dunarii are o suprafata de 3446 km2 si este a doua ca marime si cea mai conservata dintre deltele europene.
Suprafata Deltei Dunarii creste anual cu aproximativ 40 de metri patrati.
Cu cele peste 5.000 de specii de plante si animale, Delta Dunarii este a treia zona din lume in ceea ce priveste biodiversitatea, dupa Bariera de Corali din Australia si Arhipelagul Galapagos din Ecuador.
In Delta Dunarii se intalneste cea mai mica densitate a populatiei din Romania, un locuitor la 30 de hectare.
Cea mai insorita localitate a Romaniei este Sulina, aflata la cea mai joasa altitudine medie din tara, la doar 4m deasupra nivelului marii.
In Delta Dunarii se afla cea mai mare intindere compacta de stuf din lume.
Singurele paduri de nisip din Romania se intalnesc doar in Delta Dunarii, in padurile Letea si Caraorman, putandu-se intalni liane ale caror lungimi pot ajunge pana la 25 de metri.
In Delta Dunarii se intalneste cel mai mare peste de apa dulce din lume,morunul. Acesta poate depasi in lungime 5 m, poate sa ajunga la o greutate de 2000kg si poate trai pana la 100 de ani.
In Delta Dunarii se gasesc doua plante carnivore: otratelul de balta si aldrovada.
Vulturul codalb este cea mai mare specie de pasare rapitoare din Delta Dunarii, anvergura aripilor sale ajungand la 2,5m.
In Delta Dunarii se intalneste si cea mai mica pasare din Romania, ochiul boului, are pana la 10cm lungime si o greutate de pana la 13g.
Cel mai mare mamifer din Delta este mistretul, care poate ajunge la o greutate de 200kg.
Cele mai longevive animale din Delta Dunarii sunt: broasca testoasa de uscat si broasca testoasa de apa, care pot atinge varsta de 120 de ani.
În Deltă Dunarii exista o specie de fluture de noapte, denumit „ochi de păun”, care are o anvergură a aripilor de 18cm.
Şarpele rău este una dintre cele mai agresive specii din Deltă, este cel mai lung şarpe din Europa, ajungând până la 2 metri şi este specie protejată pe tot continentul nostru.
Off